Saunan lauteet ovat keskeinen osa toimivaa saunakokemusta, ja niiden rakentaminen itse on mahdollista myös kotinikkareille. Onnistuneiden lauteiden rakentamisessa on muutama perussääntö: rungon tulee olla tukeva, seinän puolelle kannattaa jättää tuuletusraot ja jalkojen alle riittävästi ilmatilaa. Oikeilla mittasuhteilla varmistetaan mukava löylykokemus.
Lauteiden mitoituksessa kannattaa aloittaa ylhäältä: katosta ylälauteeseen suositellaan 100-120 senttimetrin etäisyyttä, ylälauteesta alalauteeseen 40-45 senttimetriä. Askelmat ja tukirakenteet mitoitetaan näiden päämittojen mukaan. Huolellisella suunnittelulla ja oikeilla työkaluilla lauteiden rakentaminen onnistuu jopa aloittelijalta. Täytyyhän itse rakennetussa saunassa olla itse rakennetut lauteet.
Kotitekoisten lauteiden etuna on mahdollisuus räätälöidä ne juuri omaan saunaan sopiviksi. Puumateriaaliksi sopii hyvin esimerkiksi haapa tai leppä, jotka eivät kuumene liikaa eivätkä tikkuunnu helposti. Hyvin rakennetut lauteet kestävät vuosien käyttöä ja tuovat saunomiseen oman erityisen ylpeyden tunteen.
Lauteiden suunnittelu
Toimivien saunalauteiden rakentaminen alkaa huolellisella suunnittelulla. Oikeat mitat, sopivat materiaalit ja tilan tyyliin sopiva muotoilu varmistavat, että lopputulos palvelee käyttäjiä vuosia eteenpäin.
Mitat ja ergonomia
Saunan lauteiden mitoitus aloitetaan ylhäältä alaspäin. Katon ja ylälauteen väliin tulee jättää 100-120 senttimetriä tilaa, jotta saunoja voi istua suorassa. Ylä- ja alalauteen välinen etäisyys on tavallisesti 40-45 senttimetriä.
Laudetason syvyyden tulisi olla vähintään 60 cm istumamukavuuden takaamiseksi. Istumakorkeuden optimaalinen mitta on 45-50 cm lattiasta.
Jalkatilan riittävyys on tärkeää huomioida. Askelmien välinen korkeus kannattaa pitää 20-30 senttimetrissä helpon kulkemisen varmistamiseksi.
Saunojan selkää varten on hyvä suunnitella selkänoja. Selkänojan ja istuintason välinen kulma voi olla noin 100-110 astetta optimaalisen tuen saavuttamiseksi.
Materiaalivalinnat
Leppä ja haapa ovat suosituimpia puulajeja saunalauteisiin. Nämä puulajit eivät kuumene liikaa ja tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten.
Lämpökäsitelty puu kestää hyvin kosteutta ja lämpötilanvaihteluja, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan pitkäikäisiin lauteisiin. Se on kuitenkin tavallista puuta kalliimpaa.
Tervaleppä on arvostettu materiaali korkealaatuisiin lauteisiin sen kestävyyden ja kauniin värin ansiosta.
Runkorakenteissa voidaan käyttää myös ruostumatonta terästä tai alumiinia erityisesti julkisissa saunoissa tai jos haetaan modernia ilmettä.
Materiaalivalinnassa on huomioitava puun paksuus: istuinlauteisiin suositellaan vähintään 28 mm paksua lautaa kestävyyden varmistamiseksi.
Tyyli ja muotoilu
L-muotoiset lauteet sopivat erinomaisesti pieniin tiloihin ja tarjoavat maksimaalisen istumapinta-alan. Suorat lauteet ovat helpoimmat toteuttaa ja sopivat kapeisiin saunoihin.
U-muotoiset ratkaisut toimivat tilavissa saunoissa ja luovat sosiaalisen tilan, jossa keskustelu on luontevaa. Nämä vaativat enemmän suunnittelua ja tilaa.
Porrastetut tasot tuovat saunaan näyttävyyttä ja mahdollistavat eri korkeuksilla istumisen. Tämä ratkaisu on suosittu varsinkin korkeissa saunoissa.
Lauderakenteissa kannattaa huomioida ilmankierto: seinän puolelle on hyvä jättää tuuletusraot. Näin lauteet kuivuvat nopeammin saunomisen jälkeen.
Modernit minimalismia korostavat ratkaisut tekevät saunasta tyylikkään ja helppohoitoisen. Perinteiset mallit tuovat taas kotoisan tunnelman.
Tarvittavat työkalut ja materiaalit
Saunan lauteiden rakentamiseen tarvitaan muutamia perustyökaluja ja laadukkaita materiaaleja. Huolellinen valmistautuminen takaa työn sujuvuuden ja lauteiden pitkäikäisyyden.
Työkalut:
- Vatupassi
- Akkuporakone
- Ruuvinväännin
- Mittanauha
- Käsisaha tai sirkkelisaha
- Höylä (tarvittaessa)
- Hiomapaperia
- Kynä merkitsemiseen
Materiaalit:
- Mittatarkkaa puuta runkoon (esim. 4 x 6,5 cm liimapuu)
- Laudelautaa (kuusi tai leppä yleisimpiä)
- Ruuveja (ruostumattomia tai haponkestäviä)
- Tarvittavat kiinnikkeet
- Puuöljy pintakäsittelyyn
Puumateriaalin valinnassa kannattaa suosia kotimaista kuusta tai leppää. Näillä puulajeilla on hyvät lämpöominaisuudet ja ne tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten.
Rungon rakentamiseen sopii erityisesti mittatarkka liimapuu, joka pysyy hyvin suorassa saunan vaihtelevissa olosuhteissa. Kiinnitystarvikkeiden tulee olla korroosionkestäviä.
Ruuvien ja kiinnikkeiden on oltava ruostumattomia tai haponkestäviä, sillä sauna on kostea ympäristö. Tavallinen teräs ruostuu nopeasti saunaolosuhteissa.
Lauteiden rungon rakentaminen
Saunan lauteiden runko toimii koko rakenteen tukipilarina, joten sen vahvuus ja tukevuus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Huolellisesti rakennettu runko takaa lauteiden pitkän käyttöiän ja turvallisuuden.
Runkorakenteen suunnittelu
Lauteiden suunnittelu alkaa tarvittavien mittojen määrittämisellä. Ylälauteen etäisyys katosta tulisi olla 100-120 cm, ja ylälauteen ja alalauteen välinen etäisyys 40-45 cm. Nämä mitat varmistavat mukavan löylykokemuksen ja riittävän tilan liikkumiselle.
Suunnitelmassa tulee huomioida myös materiaalit. Runkorakenteeseen soveltuu parhaiten kuusi- tai mäntypuu, jonka kosteudenkesto on hyvä. Rungon tolppien suositeltava paksuus on vähintään 45×45 mm.
Piirrä tarkat mittapiirrokset ennen rakentamisen aloittamista. Merkitse selvästi runkotolppien sijainnit ja mitat sekä mahdolliset seinäkiinnitykset. Muista jättää seinän puolelle tuuletusraot kosteuden poistumista varten.
Runkotolppien asennus
Asennustyö alkaa runkotolppien kiinnittämisellä seiniin ja lattiaan. Seinäkiinnityksessä käytä riittävän vahvoja ruuveja ja varmista, että ne osuvat seinän tukirakenteisiin.
Lattiatolpat tulee asentaa tasaiselle alustalle ja suojata kosteudelta. Käytä jalkojen alla kosteuden kestäviä materiaaleja tai erityisiä säätöjalkoja, jotka pitävät puun irti lattiasta.
Varmista vatupassilla, että jokainen tolppa on täysin pystysuorassa. Tämä on erittäin tärkeää lauteiden vakauden kannalta. Kiinnitä erityistä huomiota nurkkien tukevuuteen, sillä ne kantavat suurimman kuorman.
Tolppien väliset etäisyydet riippuvat lauteiden mitoista, mutta yleensä 60-80 cm on sopiva etäisyys riittävän tuen saavuttamiseksi.
Ristikkojen ja kiinnikkeiden kiinnitys
Kun runkotolpat ovat paikoillaan, asenna vaakasuuntaiset tukiristikot. Nämä toimivat lauteen istuin- ja jalkaosien tukena. Ristikkojen vakiokoko on yleensä 45×45 mm tai 45×70 mm.
Kiinnitä ristikot tolppiin vahvoilla ruuveilla tai nauloilla. Poraa reiät valmiiksi puun halkeamisen estämiseksi. Varmista, että jokainen liitos on tukeva ja kestää painoa.
Lauteiden ylä- ja alaosaan tarvitaan lisätukea. Asenna poikittaistuet 30-40 cm välein riippuen lauteen syvyydestä. Nämä estävät lauteiden taipumisen kuormituksessa.
Tarkista lopuksi kaikki kiinnitykset ja varmista, että rakenne on tukeva. Testaa lauteiden kestävyyttä jo rakennusvaiheessa kuormittamalla niitä varovasti.
Lauteiden pinta- ja reunamateriaalien asennus
Lauteiden viimeistely oikeilla materiaaleilla takaa sekä käyttömukavuuden että pitkän käyttöiän. Huolellisesti valitut pintamateriaalit ja reunalistat viimeistelevät saunan ulkonäön ja parantavat turvallisuutta.
Laudepuut
Laudepuiden valinnassa tärkeintä on lämpökäsitelty lehtipuu, kuten haapa, leppä tai tervaleppä. Nämä puulajit eivät kuumene liikaa eivätkä tiputa pihkaa. Kiinnitä laudepuut ruuveilla alapuolelta, jotta pinta jää siistiksi ja turvalliseksi.
Jätä laudepuiden väliin 5-8 mm raot ilmankierron varmistamiseksi. Tämä ehkäisee kosteuden kerääntymistä ja pidentää lauteiden käyttöikää. Laudepuiden paksuus on tyypillisesti 22-28 mm.
Asenna laudepuut niin, että niiden pyöristetty puoli tulee ylöspäin. Tämä tekee istumapinnasta miellyttävämmän. Hio kaikki pinnat huolellisesti ennen asennusta hienolla hiekkapaperilla terälastujen välttämiseksi.
Reunalistat ja -profiilit
Reunalistoilla viimeistelet lauteiden etureunat sekä seinän ja lauteen väliset liitoskohdat. Pyöristetyt reunalistat tekevät lauteista turvallisemmat ja miellyttävämmät käyttää. Kiinnitä reunalistat puuliimalla ja ruuveilla.
Etulistoissa kannattaa käyttää samaa puulajia kuin laudepuissa yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi. Voit myös valita kontrastina tummemman tai vaaleamman puulajin luodaksesi näyttävän yksityiskohdan.
Käytä kulmapyöristyksiä kaikissa ulokkeissa ja reunoissa. Standardikoko reunalistoille on yleensä 20-45 mm. Asenna listat huolellisesti viimeisteltyinä ja varmista, ettei niihin jää teräviä reunoja tai ulkonemia, jotka voisivat aiheuttaa tapaturmia.
Käsittely ja viimeistely
Oikeanlainen käsittely ja viimeistely pidentävät saunan lauteiden käyttöikää huomattavasti ja pitävät ne hygieenisinä. Pinnan huolellinen valmistelu ja sopivan suoja-aineen valinta varmistavat parhaan lopputuloksen.
Pinnan hionta
Hionta on välttämätön vaihe ennen lauteiden suojakäsittelyä. Hio lauteiden molemmat puolet tasaisesti käyttäen hienoa hiomapaperia (karkeus 120-180). Koneellinen hionta tasohiomakoneella on tehokasta laajoille pinnoille, mutta käsin hiominen soveltuu hyvin kulmiin ja pienempiin alueisiin.
Poista hiontapöly huolellisesti pehmeällä harjalla ja pölynimurilla. Pyyhi pinnat vielä nihkeällä liinalla ennen käsittelyä. Kiinnitä erityistä huomiota istuma- ja jalkatasojen yläpintoihin, jotka altistuvat eniten kosteudelle ja kulutukselle.
Tarkista hiomisen jälkeen, ettei pintaan jää tikkuja tai epätasaisuuksia. Näin varmistat miellyttävän ja turvallisen istuinkokemuksen.
Puuöljyt ja suojakäsittelyt
Suojaa lauteet erikoisvalmisteisilla laudesuoja-aineilla tai saunaöljyillä. Nämä estävät kosteuden imeytymistä puuhun, helpottavat puhtaanapitoa ja ehkäisevät homehtumista. Levitä aineet valmistajan ohjeiden mukaisesti siveltimellä tai sienellä.
Käsittele erityisen huolellisesti puun päätypinnat, jotka imevät kosteutta tehokkaimmin. Useimmat suoja-aineet vaativat 1-2 käsittelykertaa parhaan suojan saavuttamiseksi. Anna jokaisen käsittelykerran kuivua kunnolla.
Luonnonmukainen vaihtoehto on parafiiniöljy, joka sopii hyvin lauderakenteisiin. Toista käsittely 1-2 kertaa vuodessa tarpeen mukaan. Valkaisevilla laudesuoja-aineilla voit kirkastaa puun sävyä ja pitää lauteet vaaleina pidempään.
Kiukaan ja turvaetäisyyksien huomioiminen
Kiukaan sijoittaminen ja turvaetäisyyksien huomioiminen on yksi tärkeimmistä asioista saunan lauteiden suunnittelussa. Ensisijaisesti kiukaan palonsuojaetäisyyksien on täytyttävä, jotta sauna on turvallinen käyttää.
Kiukaan ja lauteiden välillä on oltava riittävä turvaetäisyys, joka vaihtelee kiuasmallin mukaan. Valmistajan ohjeita tulee aina noudattaa tarkasti, sillä etäisyydet voivat vaihdella 500-1000 mm välillä palava-aineisiin materiaaleihin.
Ylälauteet sijoitetaan tyypillisesti 110-115 cm katosta, mikä varmistaa riittävän pääntilan. Tämä asettelu auttaa myös huomioimaan kiukaan turvaetäisyydet alaviistoon.
Turvaetäisyyksien pienentäminen:
- Suojaseinämien asennus kiukaan ympärille
- Kiukaan upottaminen lattiaan
- Kipinäsuojan käyttäminen
On huomattava, että puuseinäisessä saunassa kiukaan ympärille voi asentaa erillisiä suojaseinämiä, jotka pienentävät turvaetäisyyksien vaatimuksia. Harvia ja muut valmistajat tarjoavat tähän tarkoitukseen sopivia ratkaisuja.
Lauteiden ja kiukaan välisen etäisyyden lisäksi on varmistettava, että kiukaan ja seinien välillä on riittävä turvaetäisyys. Tämä koskee erityisesti puurakenteisia seiniä.
Turvaetäisyyksien huomioiminen jo lauteiden suunnitteluvaiheessa säästää monilta ongelmilta myöhemmin. Kiukaan malli kannattaa valita ennen lauteiden suunnittelua, jotta tarvittavat etäisyydet voidaan ottaa huomioon.
Ympäristö ja ilmanvaihto
Saunan ilmanvaihto on yksi tärkeimmistä tekijöistä miellyttävän saunakokemuksen takaamiseksi. Painovoimainen ilmanvaihto on yleinen ratkaisu, jossa raikas ilma tulee sisään ja kostea ilma poistuu ylhäällä olevasta poistoventtiilistä.
Lauteiden suunnittelussa tulee huomioida ilman liikkuminen saunassa. Seinän puolelle kannattaa jättää tuuletusraot, jotka parantavat ilman kiertoa ja ehkäisevät kosteusvaurioita.
Ympäristön kannalta on järkevää valita kestävät materiaalit, jotka sopivat saunan kosteisiin olosuhteisiin. Haapa, leppä ja kuusi ovat perinteisiä suomalaisia laudemateriaaleja, jotka ovat kestäviä ja ekologisia vaihtoehtoja.
Lämmön- ja vedeneristys sekä höyrynsulku ovat oleellisia saunan rakenteissa. Nämä vaikuttavat merkittävästi saunan energiatehokkuuteen ja käyttömukavuuteen.
Lauteiden sijoittelulla on suora vaikutus saunan ilmankiertoon. Jalkojen alle on hyvä jättää riittävästi tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti koko saunassa.
Vinkkejä hyvään ilmanvaihtoon:
- Tulo- ja poistoilmaventtiilien oikea sijoitus
- Riittävä rako lauteiden ja seinän välissä
- Säädettävä tuloilmaventtiili kiukaan lähellä
- Poistoilmaventtiili kiukaan vastakkaisella seinällä
Ilmanvaihdon suunnittelussa on syytä huomioida saunan koko ja käyttäjämäärä. Suuremmassa tilassa tarvitaan tehokkaampi ilmanvaihto kuin pienessä saunassa.
Valaistus ja muut lisävarusteet
Oikein toteutettu valaistus tekee saunasta tunnelmallisen ja turvallisen. LED-nauhat ovat suosittu ratkaisu saunan lauteiden alle asennettavaksi. Ne luovat pehmeän epäsuoran valon, joka korostaa saunan pintoja.
LED-nauhoja voi asentaa kahdella tavalla: pintaan tai upotettuna. Pintaan asennus on nopea ja yksinkertainen vaihtoehto, kun taas upotus vaatii enemmän suunnittelua.
Nauhat kannattaa sijoittaa reisipuiden alle, missä ne luovat miellyttävän tunnelmavalaistuksen. Selkänojan taakse asennettu valaistus täydentää kokonaisuutta ja tuo tilaan syvyyttä.
Huomioitavaa valaistuksessa:
- Valitse saunaolosuhteisiin sopivat, lämmönkestävät valaisimet
- Varmista, että sähköasennukset ovat turvallisia ja ammattilaisen tekemiä
- Suunnittele valaistus etukäteen osana kokonaisuutta
Saunan muita hyödyllisiä lisävarusteita ovat esimerkiksi:
- Selkänojat mukavuuden parantamiseksi
- Kiinteät pyyhekoukut tai -telineet
- Kiviseinät tunnelman luojana
- Integroidut kaiuttimet äänentoistoa varten
Näiden lisävarusteiden avulla saunasta tulee käyttäjälleen henkilökohtainen rentoutumispaikka. Suunnittelu kannattaa tehdä huolella, jotta kaikki elementit toimivat yhteen.
Kosteudenkestävyys ja huoltotoimenpiteet
Saunan lauteet altistuvat jatkuvasti kosteudelle ja korkeille lämpötiloille, joten oikeanlainen huolto on välttämätöntä niiden pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Säännöllinen huolto pidentää lauteiden elinikää ja pitää saunan hygieenisenä.
Lauteet kannattaa rakentaa irrotettavina elementteinä, mikä helpottaa saunan pesemistä ja huoltamista. Tämä käytännöllinen ratkaisu säästää aikaa ja vaivaa tulevaisuudessa.
Säännöllinen puhdistus:
- Tuuleta ja kuivata sauna jokaisen käyttökerran jälkeen
- Pese sauna ja lauteet perusteellisesti 3-4 kertaa vuodessa
- Käytä mietoja pesuaineita, jotka eivät vahingoita puupintaa
Uudet lauteet on suositeltavaa käsitellä parafiiniöljyllä. Öljykäsittely auttaa puuta hylkimään likaa ja kosteutta, tehden puhdistuksesta helpompaa ja pidentäen lauteiden käyttöikää.
Öljyäminen kannattaa toistaa 3-4 kertaa vuodessa. Levitä öljy sienellä tai rievulla tasaisesti lauteiden pinnoille ja anna imeytyä hyvin.
Vanhat lauteet voidaan kunnostaa hiomalla ja käsittelemällä ne uudelleen. Vesiohenteinen öljyvaha on yksi suosituimmista käsittelyaineista, joka antaa lauteille suojaa kosteutta vastaan.
Huolellinen kosteudenhallinta on tärkeää. Varmista, että sauna pääsee kuivumaan käytön jälkeen ja että ilmanvaihto toimii tehokkaasti estäen kosteuden kertymisen rakenteisiin.
Lue myös:
Pihasaunan viemäröinti: Toimi näin
Tätä et tiennyt saunavihdasta: Salaisuudet ja käytännöt perinteisessä saunassa
Saunan panelointi – Täydellinen opas materiaalivalinnoista asennukseen